Behandelingen
Wat zijn wallen?
Het meest voorkomende probleem ter hoogte van de onderste oogleden is het optreden van walletjes onder de ogen. Dit wordt veroorzaakt door het uitpuilen van het vet van de oogkas, al of niet met verslapping van de huid. Hierdoor kan een vermoeider en ouder voorkomen ontstaan.
Dit probleem kan operatief verholpen worden. Indien er enkel sprake is van uitpuilend vet, wordt het overtollige vet via de binnenkant van het ooglid weggenomen, dus zonder uitwendig litteken. Indien er ook sprake is van huidverslapping, wordt tevens een beetje huid verwijderd en de ophanging van het ooglid verstevigd. Het littekentje valt dan precies onder de wimperlijn, en is na een tijdje niet meer zichtbaar.
Deze ingreep is een blefaroplastie van de onderste oogleden. Het resultaat is een minder vermoeide, blik en strakkere huid van de onderste oogleden.
Vooronderzoeken
Voor elke operatie heeft een individuele evaluatie plaats op de raadpleging in de oogkliniek. Deze bestaat uit een volledig oogonderzoek en het maken van fotos. Nadien wordt de hele procedure uitgelegd, en de te verwachten resultaten met u besproken. Indien u bloedverdunnende medicatie neemt, wordt deze in overleg met uw behandelende arts gedurende 7 tot 14 dagen voor de operatie stopgezet, of eventueel vervangen.
Behandeling
De ingreep gebeurt ambulant in onze Oogkliniek onder plaatselijke verdoving, en duurt ongeveer 90 tot 120 minuten, afhankelijk van de uitgebreidheid en de toegepaste techniek.
De dag van de operatie komt u in comfortabele kledij naar onze oogkliniek. U brengt die dag geen dagcrème, fond de teint, make-up of parfum aan.
Indien u wat nerveus bent, krijgt u een extra rustgevend pilletje.
Eerst wordt uw gezicht zorgvuldig ontsmet en met steriele doeken afgedekt. De oogleden worden grondig verdoofd met een onderhuidse injectie.
De walletjes onder de ogen worden gecorrigeerd door het verwijderen van het overtollige vet. Indien de huid van de onderste oogleden nog mooi strak is, is het meestal voldoende om het vet langs het slijmvlies van de binnenzijde van het ooglid te verwijderen. De inwendige wonde geneest zonder hechtingen in enkele dagen tijd en er is dus geen uitwendig litteken. Meestal is het echter nodig om de huid van de onderste oogleden ook een beetje aan te spannen, omdat die wat slapper geworden is. Dan wordt via een insnede juist onder de wimperlijn het overtollige vet verwijderd, waarna de huid nauwkeurig wordt aangespannen. We gebruiken hiervoor het Ellman radiochirurgie toestel, dat tegelijkertijd in de huid snijdt en de bloedvaatjes toeschroeit, zodat het bloeden beperkt blijft. De huid wordt dichtgehecht met fijne draadjes, die na 1 week worden verwijderd.
Postoperatieve zorgen
Na de ingreep kan u nog even uitrusten in de Oogkliniek met een ijsmasker op de oogleden om de eventuele zwelling te beperken. Als alles goed gaat, kan u een uurtje later naar huis gebracht worden. U rijdt best niet zelf met de auto gedurende de eerste dagen na de operatie.
In het begin moet u het iets rustiger aandoen. Om de zwelling en de blauwe verkleuring te beperken, legt u de eerste 2 dagen na de operatie best zo vaak mogelijk een ijsmasker op de oogleden. Het is ook beter om uw hoofd iets hoger te positioneren, door bv een extra hoofdkussen te gebruiken.
U vermijdt best hete dranken, zware inspanningen en vooroverbuigen, om nabloedingen te voorkomen. Indien u wat pijn hebt, mag u gerust een pijnstiller nemen (bv Dafalgan, geen aspirine!).
Gedurende de eerste week na de operatie verzorgt u de wondjes 2 maal daags met een ontsmettende zalf.
De eerste week kan u gerust buitenkomen met een licht getinte zonnebril.
Na 1 weekje worden de draadjes verwijderd. Nadien mag u zich opnieuw maquilleren.
Vanaf twee weken na de operatie mag u de littekens zelf met de vingertoppen masseren, zodat alles vlugger soepel wordt. We raden aan gedurende enkele maanden nog een vitamine A zalf te gebruiken op de littekens.
Risico's
Hematoom en zwelling van de oogleden
Na de operatie kunnen de oogleden erg gezwollen zijn, en blauw gekleurd door een mogelijke bloeduitstorting. De grootste verkleuring en zwelling is na enkele dagen spontaan verdwenen. Om de blauwe verkleuring sneller te doen verdwijnen, kan u hierop 2 maal daags Auriderm XO zalf aanbrengen.
De oogleden kunnen soms tot 6 maanden na de operatie nog licht gezwollen blijven, dit door de tijdelijke verstoring van de lymfe afvoer.
Littekens
Littekens zijn niet enkel het gevolg van de operatie, maar ook van de reactie van de huid. Sommige mensen hebben de neiging eerder lelijke littekens te maken. Gelukkig liggen de littekens in de plooi van de oogleden en zijn ze bijna niet zichtbaar. Om een goede genezing van de huid te bevorderen is rechtstreekse blootstelling aan zonlicht ten sterkste af te raden; een zonnebril en total block zonnefactor zijn hierbij essentieel. Het is algemeen geweten dat roken een negatief effect heeft op de wondheling.
Uitpuilend oog door nabloeding
Een zeer zeldzame complicatie is het optreden van een laattijdige bloeding in het vet van de oogkas. Dit kan druk op de oogzenuw veroorzaken. Alarmtekens zijn uitgesproken uitpuilen van een oog naar voor toe, een plotse daling van het zicht en/ of een toenemende pijn aan het oog. Dit is een zeer zeldzame, doch zeer ernstige verwikkeling, die met spoed behandeld moet worden.