top of page
oogtest

Behandelingen

Ooglidchirurgie

Bovenste oogleden (Dermatochalasis)

Wat is dermatochalasis?

In de loop der jaren verslapt de huid van de bovenste oogleden, waardoor deze huid geleidelijk aan over de wimpers gaat hangen. Dit resulteert in een vermoeide blik, waardoor men er vaak ouder uitziet dan men in werkelijkheid is.

De overhangende huid bemoeilijkt ook vaak het maquilleren. Bovendien kan het gewicht van de overtollige huid op zich ook een vermoeid, zwaar en soms drukkend gevoel creëren.

Soms zakt de huid zo ver over de ooglidrand dat het zicht wordt belemmerd en het gezichtsveld beperkt wordt.

Vaak zijn de oogleden ook opgezet of gezwollen, doordat het vet van de oogkas tijdens het verouderingsproces geleidelijk naar buiten begint te puilen.

Al deze problemen kunnen heelkundig worden aangepakt door het wegnemen van de overhangende huid en indien nodig- het verwijderen van het overtollige vet achter het ooglid. Het littekentje achteraf valt precies in de ooglidplooi, waardoor het nadien niet meer zichtbaar is. Deze ingreep noemen we een blefaroplastie van de bovenste oogleden. Het resultaat is een jongere en frissere blik en een minder vermoeid voorkomen.

Vooronderzoeken

Vooronderzoeken

Voor elke operatie heeft een individuele evaluatie plaats op de raadpleging in de oogkliniek. Deze bestaat uit een volledig oogonderzoek en het maken van fotos. Nadien wordt de hele procedure uitgelegd, en de te verwachten resultaten met u besproken. Indien u bloedverdunnende medicatie neemt, wordt deze in overleg met uw behandelende arts gedurende 7 tot 14 dagen voor de operatie stopgezet, of eventueel vervangen.

Behandeling

Behandeling

De ingreep gebeurt ambulant in het door het RIZIV erkende Extramuraal Centrum Oogkliniek Antwerpen te Berchem. De ingreep gebeurt onder plaatselijke verdoving, en duurt ongeveer 30 tot 90 minuten, afhankelijk van de uitgebreidheid en de toegepaste techniek.

ooglidchirurgie.jpg

De dag van de operatie komt u in comfortabele kledij naar onze oogkliniek. U brengt die dag geen dagcrème, fond de teint, make-up of parfum aan.
Indien u wat nerveus bent, krijgt u een extra rustgevend pilletje.

Eerst wordt uw gezicht zorgvuldig ontsmet en met steriele doeken afgedekt. De oogleden worden grondig verdoofd met een onderhuidse injectie.

De afhangende bovenste oogleden worden gecorrigeerd door de overtollige huid en onderliggende spier te verwijderen. Indien het ooglid uitpuilt door onderliggend vet, dan wordt dit ook meteen verwijderd. We gebruiken hiervoor het Ellman radiochirurgie toestel, dat tegelijkertijd in de huid snijdt en de bloedvaatjes toeschroeit, zodat het bloeden beperkt blijft. Nadien wordt de huid dichtgehecht met fijne draadjes, die na 1 weekje worden verwijderd.

Postoperatieve zorgen

Postoperatieve zorgen

Na de ingreep kan u nog even uitrusten in de Oogkliniek met een ijsmasker op de oogleden om de eventuele zwelling te beperken. Als alles goed gaat, kan u een uurtje later naar huis gebracht worden. U rijdt best niet zelf met de auto gedurende de eerste dagen na de operatie.

In het begin moet u het iets rustiger aandoen. Om de zwelling en de blauwe verkleuring te beperken, legt u de eerste 2 dagen na de operatie best zo vaak mogelijk een ijsmasker op de oogleden. Het is ook beter om uw hoofd iets hoger te positioneren, door bv een extra hoofdkussen te gebruiken.

U vermijdt best hete dranken, zware inspanningen en vooroverbuigen, om nabloedingen te voorkomen. Indien u wat pijn hebt, mag u gerust een pijnstiller nemen (bv Dafalgan, geen aspirine!).

Gedurende de eerste week na de operatie verzorgt u de wondjes 2 maal daags met een ontsmettende zalf.

De eerste week kan u gerust buitenkomen met een licht getinte zonnebril.

Na 1 weekje worden de draadjes verwijderd. Nadien mag u zich opnieuw maquilleren.

Vanaf twee weken na de operatie mag u de littekens zelf met de vingertoppen masseren, zodat alles vlugger soepel wordt. We raden aan gedurende enkele maanden nog een vitamine A zalf te gebruiken op de littekens.

Risico's

Risico's

Hematoom en zwelling van de oogleden

Na de operatie kunnen de oogleden erg gezwollen zijn, en blauw gekleurd door een mogelijke bloeduitstorting. De grootste verkleuring en zwelling is na enkele dagen spontaan verdwenen. Om de blauwe verkleuring sneller te doen verdwijnen, kan u hierop 2 maal daags Auriderm XO zalf aanbrengen.

De oogleden kunnen soms tot 6 maanden na de operatie nog licht gezwollen blijven, dit door de tijdelijke verstoring van de lymfe afvoer.

Littekens

Littekens zijn niet enkel het gevolg van de operatie, maar ook van de reactie van de huid. Sommige mensen hebben de neiging eerder lelijke littekens te maken. Gelukkig liggen de littekens in de plooi van de oogleden en zijn ze bijna niet zichtbaar. Om een goede genezing van de huid te bevorderen is rechtstreekse blootstelling aan zonlicht ten sterkste af te raden; een zonnebril en total block zonnefactor zijn hierbij essentieel. Het is algemeen geweten dat roken een negatief effect heeft op de wondheling.

Uitpuilend oog door nabloeding

Een zeer zeldzame complicatie is het optreden van een laattijdige bloeding in het vet van de oogkas. Dit kan druk op de oogzenuw veroorzaken. Alarmtekens zijn uitgesproken uitpuilen van een oog naar voor toe, een plotse daling van het zicht en/ of een toenemende pijn aan het oog. Dit is een zeer zeldzame, doch zeer ernstige verwikkeling, die met spoed behandeld moet worden.

bottom of page