Behandeling

A Beginstadia

1. STABILISEREN

In een vroege fase passen we corneale Cross-linking toe. Dit is het toedienen van oogdruppels met Riboflavine (vitamine B) in combinatie met een bestraling door Ultraviolet-A licht. Deze combinatie verhoogt de elastische weerstand van het hoornvlies, door een proces van Photo-polymerisatie.

Dit leidt tot een stabilisering en soms zelfs lichte verbetering van zowel keratoconus als ectasie.

2. NORMALISEREN

In een wat meer gevorderd stadium planten we Intacs in. Dit zijn fijne plastic staafjes in de vorm van een halve cirkel. Zij worden ingebracht in een (met de femtosecondlaser vooraf gemaakte) circelvormige tunnel in het hoornvlies. De vorm van het hoornvlies wordt hierdoor regelmatiger (meer normaal) en het scherptezicht met optische correctie verbetert. Ook de weerstand van het hoornvlies wordt door de Intacs versterkt.

3. OPTIMALISEREN.

Zowel na Cross-linking als na Intacts kan, na stabilisatie en normalisatie, een verdere verbetering van de optische afwijking (brilcorrectie) bekomen worden ofwel met een lensinplantatie ofwel met de Excimerlaser (zie "surface ablation").

B Gevorderd stadium

In een verder gevorderd stadium moet het slechte weefsel vervangen worden door gezond weefsel van een donor (hoornvlies- of corneatransplantatie).

Waar vroeger de volledige dikte van het hoornvlies werd verwijderd en vervangen (penetrerende keratoplastie), wordt nu selectief enkel het slechte weefsel vervangen of versterkt, dit noemt lamellaire keratoplastie. Bij keratoconus voeren we meestal de paddestoelvormige transplantatie (Mushroom keratoplastie) uit, waarbij de diepe endotheellaag zoveel mogelijk gespaard blijft.

Behalve weefselsparend, geeft deze lamellaire transplantatie ook een breder contactoppervlak met het getransplanteerde weefsel, zodat de genezing sneller en meer stabiel verloopt.