Ectropion

We spreken van een ectropion wanneer het onderooglid naar buiten krult. Dit treedt in de meeste gevallen op op oudere leeftijd, wanneer de huid en de spieren rond de ogen slapper worden, zodat het onderooglid niet meer strak tegen de oogbol aanligt en naar buiten kan draaien. Het kan ook het gevolg zijn van een aangezichtsverlamming.

Wanneer het onderooglid niet meer tegen de oogbol aanligt, gaat de beschermende functie van de oogleden verloren, waardoor het hoornvlies uitdroogt. Dit kan in eerste instantie pijn, schurend en/of brandend gevoel veroorzaken, en op langere termijn ook permanente beschadiging van het hoornvlies met gezichtsverlies tot gevolg.

Wanneer een ectropion klachten veroorzaakt, is het dan ook aangewezen om een kleine ingreep onder plaatselijke verdoving uit te voeren waarbij het verslapte ooglid weer strak tegen de oogbol aan komt te liggen, zodat het oog niet verder uitdroogt. Hiervoor bestaan verschillende technieken; een individuele preoperatieve evaluatie bepaalt welke techniek zal toegepast worden.