Behandeling van presbyopie (LEESBRIL)

A. Lasers

1. Monovision

Om ook de presbyopie op te vangen kan een lichte bijziende restcorrectie op één oog het tussenzicht deels opvangen, zowel na laser als na lensimplantatie. Dit kan eventueel van tevoren worden uitgetest.

2. LASER BLENDED VISION (LBV)

Bij deze door ZEISS gepatenteerde lasermethode, wordt één oog met de Excimerlaser geoptimaliseerd voor de verte, en het andere oog voor halfdicht. Elk oog krijgt bovendien nog een extra overgangsafstand, waardoor het tussenzicht beter wordt dan met de klassieke monovisie. Voor de kleinste letters is vaak nog wel een lichte leesbril nodig (met verschillende glazen).

B. Implantlenzen

Met de trifocale implantlenzen wordt, door licht-diffractie, een deel van het invallend licht voor ver scherpgesteld, een ander deel voor dichtbij en een derde deel voor tussenafstand (computer).  Het voordeel hiervan is dat het, mits voldoende licht, mogelijk is om zelfs zeer kleine letters te lezen.  Dit is een optisch effect, dus onafhankelijk van de leesspiertjes, en dus blijvend. In het begin worden met deze lens in het donker halo’s waargenomen rond verafgelegen lichtbronnen.

Om deze kunstlens in te planten is, zoals bij cataract of staar, het heelkundig verwijderen van de natuurlijke lens noodzakelijk (PRELEX of PREcataract Lens EXtraction). 

ZIE OOK CATARACT