Behandeling van myopie, hypermetropie, al dan niet met astigmatisme

A. Excimerlaser/Femtosecondlaser

behandeling

1. SURFACE ABLATION : PRK, EPILASIK, LASEK

Dit is de klassieke oppervlakte-behandeling, nog steeds nuttig bij combinaties van grotere refractie-afwijkingen samen met een grote pupil en/of een dun hoornvlies. Geschikt voor alle refractieafwijkingen, zowel verziendheid, bijziendheid als astigmatisme.

Hier wordt eerst het oppervlakkig epitheellaagje verwijderd (mechanisch, met flap of na alcohol), waarna de afwijking zelf met de Excimerlaser wordt gecorrigeerd. 

De genezing na deze techniek duurt minimum enkele dagen en veroorzaakt meer ongemak.

2. FEMTO-LASIK

Hier wordt een flapje gemaakt met de luchtbelletjes van de Femtosecondlaser

Dat flapje wordt opgetild, waarna de diepere lagen van het hoornvlies met de Excimerlaser worden behandeld. Finaal wordt het flapje terug op zijn plaats gespoeld. Deze methode geneest quasi pijnloos en zeer snel, en is ook geschikt voor alle refractieafwijkingen.

Met de Femtosecondlaser zijn de flappen veel exacter en homogener dan bij de klassieke LASIK met het manuele mesje of keratoom, die daarom steeds minder wordt toegepast.

3. SMILE : ZONDER FLAP en ZONDER PIJN! 

Dit is de nieuwste lasertechniek, uitsluitend mogelijk met de nieuwste Femtosecondlaser van ZEISS, waarover wij in het lasercentrium van BELS beschikken.

Die ultrasnelle laser genereert in 3D minuscule luchtbelletjes in 2 verschillende lagen van het hoornvlies; om zo een dunne lentikel af te bakenen in de binnenste lagen ervan. De kromming van de lentikel komt overeen met de gewenste correctie. Via een zeer klein en

oppervlakkig sneetje wordt dit stukje hoornvlies dan verwijderd, waardoor de vorm van het hoornvlies afvlakt.

Deze behandeling verloopt pijnloos en supersnel. De buitenste laag van het hoornvlies wordt hier quasi intact gelaten. Daarom veroorzaakt deze techniek ook minder last van droge ogen dan bij een klassieke flap.

Met deze techniek kunnen ook sterkere afwijkingen worden behandeld : myopie van -2,5 tot -10 D, evt in combinatie met astigmatisme tot -5 D. 

B. Implantlenzen

Is de refractieafwijking te groot of het hoornvlies te dun, dan wordt gekozen om een kunstlens in te planten, hetzij als extra lens, hetzij als vervanging van de natuurlijke lens.

De meeste lensimplanten zijn sinds enkele jaren beschikbaar als plooilens, zo dat zij kunnen ingebracht worden via een ultra-kleine insnede, die niet meer hoeft gehecht te worden. 

Er bestaan 2 soorten extra implantlenzen, de Irisclaw-lens (Artiflex-Artisan) die aan het regenboogvlies (iris) wordt vastgeklikt, en de ICL (Intraocular Contact Lens) die tussen de iris en de natuurlijke lens wordt geplaatst.

De keuze tussen deze beide modellen wordt o.a. bepaald door de beschikbare ruimte in het oog, de kwaliteit van de omringende weefsels en de beschikbare sterktes van de respectievelijke modellen.